[i]da arquitectos | projects_hide
01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
  • 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg
  • 06.jpg
  • 07.jpg
  • 08.jpg
  • 09.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg
  • 13.jpg
  • 14.jpg
  • 15.jpg

Iliria Square, Durres (al)

Internacional Competition 2 phases

Finalist

 

Date: 2008

Location: Durres

Client: Municipality of Durres

Program: Revitalization of Iliria Square

Architecture: Ivan de Sousa, Ines Antunes 

Engineering Services: Matriz XXI Engenharia

Landscape: Sofia Pimenta

Model Photo: Ivan de Sousa

 Last Publications

21_2008_Five Projects for Iliria Square catálogo-b.jpg
26_2010_A Square for the City.jpg

The proposal for the Iliria square tries to resolve the articulation between the historic center to the South with the rest of the city to the North.
Today the area of the square is presented with two distinct areas of poor articulation, the square and a kind of wide stretch where the conflict between pedestrians and traffic persist. In fact, these two areas have already a fixed form but not very clear. The architect Carmignani tried in 1942 to resolve the problem, proposing a new hinge building in the center of the square. 
The main aim of the project becomes, therefore, to re-establish a new articulation suited to the complex urban structure of the city through a new square of cultural meaning as an alternative to the existing wide stretch. The new cultural square together with the existing representative square will form a unique public space. 
To reach this aim, the proposal previews three essential elements:

1- A flat covered to redefine and articulate the public space, on which a hinge area is developed between the two squares. In this hinge area, a wide suspended cover is available to accommodate various support programs such as coffee-bar, restaurant, info-point or just a shaded area.

2- The second element is an impressive staircase on the West border of the square reaches the level of the Mosque and the public park to allow a greater integration with the new square. Thus, the public square and the park of the Mosque form a single continuum with public character. The staircase also invites us to use it in an informal way.

3- The third element is a new building in front of the Palace of Prefecture that allows to delimit the area of the square and to value the interactions between the several existing buildings. We propose to transfer the existing library to this new building. On the opposite side, we propose the new Museum of the City in the existing building. These two new functions together with the Palace of Culture will constitute an important cultural pole of the city. 

01.jpg


500_50.jpg


02.jpg


500_50.jpg


03.jpg


05.jpg


07.jpg


04.jpg


06.jpg


09.jpg